Revivint la Setmana tràgica… a twitter

Un dels fenòmens més destacats de les revoltes que es van viure en molts països del nord d’Àfrica i Orient mitjà i que es coneix ja mundialment com a “Primavera àrab” va ser la utilització del twitter com a eina de comunicació i organització de les protestes per parts dels opositors als diversos règims. Des de Tunísia, fins a Síria; Twitter, Facebook i la resta de xarxes socials han tingut un paper importantíssim. Servien per a comunicar el malestar, les consignes, les reivindicacions, però també per informar sobre les noves accions de protesta que s’anaven produint i, fins i tot, per organitzar-les i coordinar-les.

En un moment donat ens vam plantejar: Què hauria passat si revoltes històriques com les del moviment obrer a molts països europeus haguessin disposat d’aquestes eines? Què haurien “piolat” els seus protagonistes? Com haurien retratat en 140 caràcters les seves reivindicacions i els fets que estaven vivint?

Amb els alumnes de 4t d’ESO de l’Escola La Immaculada de Sabadell vam voler fer aquest exercici i reviure uns dies que varen marcar una de les pàgines més dramàtiques de la ciutat: La Setmana Tràgica de 1909.

Fent servir el hashtag #setmanatragicasbd ens vam mudar en la pell dels homes i les dones que van viure aquelles jornades a Sabadell, vam intentar entendre que pensaven i com vivien els fets que van tenir lloc: Els mítings, les protestes, l’aturada per part de les dones d’un tren carregat de reservistes que marxaven a la guerra, l’assalt a l’Ajuntament o la crema de l’Església.

Com a base per al nostre treball vam fer servir el magnífic article que Eduard Masjuan. Després els alumnes hi van anar posant cullerada, durant una setmana van estar pujant al twitter les seves piolades com si es tractés de personatges que estaven vivint aquells fets en temps real, citant els indrets de la revolta, els fets, les persones, les idees. Realitzant un exercici de ficció històrica que buscava sobretot fer-los entendre la importància d’aquelles hores i les emocions que van patir els ciutadans; amb l’objectiu de comprendre, des de dins, el rerefons històric d’aquells fets que es van viure en aquesta ciutat una setmana de juliol de 1909.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s